Blogg

Balans och vatten

2014-07-01

Ayurveda erbjuder kunskap som hjälper kropp och själ att återfå och behålla balans. Dagens samhälle innehåller mycket som skapar obalans. Tempot är högt, intrycken är många, vi reser mycket och har ofta oregelbundna tider. Balansen mellan aktivitet/sömn, vila kanske inte alltid är den bästa. Vi hinner/orkar kanske sällan laga bra mat och äta i lugn och ro. Det finns inte tillräcklig tid till träning/motion.

 

När vi inte tar oss tid att göra rätt saker för vår hälsa så hamnar vi i obalans. Vi kanske inte märker det först. Det kan vara små tecken, men alla obehag är obalanser. Det kan var känslomässigt genom att vi lättare än vanligt blir ledsna, oroliga och eller arga, irriterade. Det kan vara kroppsligt i form av värk, magproblem, hudproblem, övervikt, undervikt.

 Obalans föder obalans. När vi hamnat i en obalans är det lätt att vi dras till sådant som får oss ännu mer i obalans. Fel mat, för mycket eller för lite aktivitet (beroende på vilken obalans du har), negativa tankar ....

Vid en lättare obalans kan du själv återfå balans genom Ayurveda. Det är en tilltalande livskunskap som känns naturlig, byggd på sunt förnuft och många tusen års kunskap. Ayurveda är snäll och förlåtande. Inga pekpinnar, utan enkla råd. Mitt tips är att börja med en rutin och sedan bygga på när du känner att du är redo. Ta inte alla förändringar på en gång. det är ofta dömt att misslyckas. Börja med vatten.

 

Vatten är livsviktigt. Många av oss dricker för lite vatten (och kanske för mycket annat). Hur mycket vatten får du i dig på en dag? Hur mycket kaffe,te, läsk, saft och annat dricker du? Första steget till balans är medvetenhet. Skriv en vätskelista i några dagar.

 

Drick vatten! Börja dagen med att koka upp vatten. Drick det när det svalnat till lagom temperatur. Gärna med en bit färsk Ingefära eller en skiva ekologisk citron i. Varmt/ljummet vatten är bra för magen, matsmältningen och hela systemet. Magen blir inte glad av iskallt vatten. Ha gärna en termos med varmt vatten med dig under dagen. Det kan vara ovant i början att dricka varmt/ljummet, men jag lovar att du vänjer dig och att kroppen jublar :)

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)