Helgretrat - Moving home 6-7/4 2024

Varmt välkommen till en helgretreat på vackra Forsviks vandrahem med chans att komma närmare hem till dig med hjälp av kravlösa rörelser/stillhet till varierande musik och guidning. Inga förkunskaper krävs.  

Att röra sig hemåt, hem till dig, in till dig. Det är vad denna helg kommer syfta till. För 20 år sedan påbörjade jag en resa som dansinspiratör, ledare i Frigörande dans. Sedan dess har jag bevittnat många betydelsefulla, helande, terapeutiska effekter hos mig och mina deltagare.

"Det är så fint att få vara sig själv tillsammans med andra som är sig själva" En så fin beskrivning av den frigörande dansen från en deltagare.

Frigörande dans är mindfulness/meditation i rörelse och/eller stillhet och motion för kropp och själ. Vi rör oss, eller är stilla, kravlöst till varierande musik. Jag och musiken lotsar dig. Du inspireras till att vara med din uppmärksamhet i nuet, i dig, i din kropp. Det finns inga bestämda steg, inga krav och inga måsten. Alla kan dansa, oavsett fysiska förutsättningar. Du kan dansa stående, liggande och/eller sittande. Du lockas till att röra dig på olika sätt, t.ex. mjukt och flödande, kantigt och taktfast, lätt och luftigt, vilt, stilla. Du inspireras och lotsas, men du gör precis som du vill. Om kroppen behöver vara stilla låter du den vara stilla. Om kroppen behöver röra på sig låter du den röra på sig. Att inspireras av andras rörelser kan vara givande, men jämför dig inte med andra. Du uppmanas ofta att ha ögonen slutna. Detta för att du lättare ska kunna blicka inåt och lyssna på din kropps behov av att röra sig. I kroppen finns ofta gömda känslor och minnen. När kroppen får uppmärksamhet kan dessa känslor/minnen komma fram i ljuset och kan då bearbetas och accepteras i dansen.

Fyra gånger har jag anordnat retreat i samarbete med Skagagården och tre av tillfällena tillsammans med min goda vän och kollega Ulrika Johansson. Tillsammans med deltagarna har magi skapats i kravlösheten som varit en röd tråd dessa helger. En av alla fina kommentarer efter första retreaten på Skagagården:

"Detta var en av de underbaraste helgerna i mitt liv. Att våga släppa fram känslor, tankar och släppa på de undertryckta funderingarna om livet. Att inte kunna fly utan att landa och få en paus från ekorrhjulet. Det gav mig insikter och lärdom som jag nu använder varje dag i min vardag."

Med glädje kan jag nu välkomna er till vackra Forsviks vandrarhem där vi blir omhändertagna av innehavaren Jennica som brinner för denna plats och för god mat och service. Jag, som i samarbete med Forsviks vandrarhem, arrangerar denna retreat heter Maria Ekenstierna. Jag är sjuksköterska som sadlat om till dansinspiratör, massör och senare yogalärare i Ayurvedayoga och Yinyoga samt breathwalkinstruktör. Jag är även utbildad i Kinesiologi och traumaanpassad yoga och dans och har gått en kurs i Dans och rörelseterapi vid Karlstads Universitet. Jag har själv erfarenhet av utmattningsdepression och brinner för att få människor att stressa av.

Vi blir en liten grupp på minst 10, max 15 deltagare.

Priser:
Enkelrum 3095:-
Del i dubbelrum 2885:-

Dusch och toalett i korridor. I priset ingår helpension med härlig vegetarisk mat.

Anmälan/frågor: Maria Ekenstierna, maria@hela-dej.se, 0709 585754

För att säkra din plats betalar du anmälningsavgift 1500 kr till bg 301-4552 eller swish nr 123 188 31 98

Anmälningsavgift och avbokningsregler:
Anmälningsavgiften är 1500 kr som betalas in vid anmälan för att säkra din plats. Resterande belopp betalas senast 25/3 eller direkt om anmälan sker senare än detta datum. Avbokning kan göras fram till två veckor före start varpå erlagt belopp förutom ovan nämnda anmälningsavgift återbetalas. Därefter sker återbetalning endast vid uppvisande av läkarintyg eller om arrangemanget skulle bli inställt. Du kan överlåta din plats till annan person.